SPØRSMÅL OG SVAR OM BABYSVØMMING

Når kan vi starte med babysvømming?
Når kan vi begynne med babysvømming, når barnet er født for tidlig?
Hvor varmt er det i vannet?
Barnet er forkjølet, kan vi bade?
Må vi dusje før vi bader?
Atopisk eksem, kan vi bade?
Hvor mange kan være i bassenget?
Hva skal barnet ha på seg?
Hva hvis barnet blir sulten når vi er i vannet?Når kan vi starte med babysvømming?
I prinsippet er det ingenting i veien med å starte direkte etter fødselen. Jeg velger å sette en grense på to mnd. fordi man skal være sikker på at babyen legger på seg og er frisk. Noen foreldre syns det er best å vente til barnet er rundt seks mnd. Da orker barnet å være i vannet lenger, og man får positive tilbakemeldinger i form av latter og plask.
Det viktigste er at dere som foreldre føler dere komfortable, når dere starter med babysvømming. Det er aldri for sent å begynne. Bedre sent enn aldri.

Gå til toppenNår kan vi begynne med babysvømming, når barnet er født for tidlig?
Barn som veide mindre enn 1500g ved fødselen bør vente til det er ca. åtte måneder. Barnet må være friskt og ha fått tillatelse av legen.

Gå til toppenHvor varmt er det i vannet?
Det er ca. 36 grader i vannet.

Gå til toppenBarnet er forkjølet, kan vi bade?
Så lenge barnet ikke har feber kan dere godt bade, er barnet plaget av tett nese kan man unngå å dykke.

Barnet bør heller ikke bade hvis det har: Gå til toppenMå vi dusje før vi bader?
Ja! De voksne må dusje uten badetøy før de går i bassenget! Babyen trenger ikke, for å unngå at barnet fryser unødvendig før man går i bassenget. Når alle voksne er flinke til å vaske seg godt før man bader, slipper man at det blir tilsatt mer klor og andre kjemikaler for å holde vannet rent.

Vask håret hvis du skal dykke under. Såpe og hårprodukter forurenser like mye. Jo bedre du vasker deg, jo renere er det for barnet ditt!

Gå til toppenAtopisk eksem, kan vi bade?
Ja, bare å bade. Dusj godt etter badingen og smør med fuktighetskrem. Ikke smør med fuktighetskrem rett før dere går i bassenget, da babyen blir kjempe glatt! Bad gjerne barnet kvelden før dere skal på kurs i vann med olje.

Gå til toppenHvor mange kan være i bassenget?
Dere kan være to voksne pr. barn i bassenget samtidig. Hvis noen stolte familiemedlemmer vil sitte på kanten å se, hør gjerne med meg på forhånd.

Gå til toppenHva skal barnet ha på seg?
Barnet kan ha på seg en t-truse eller en babysvømmebukse. Hovedsaken er at den sitter tett rundt lårene, og at det ikke samles luft i buksen så barnet får en falsk flytehjelp. Buksen må heller ikke hindre barnet i å bevege seg naturlig.

Gå til toppenHva hvis barnet blir sulten når vi er i vannet?
Det er lurt å prøve og planlegge måltidene best mulig før bading, selv om dette ikke alltid er lett. Hvis barnet allikevel er sulten eller bare trenger litt trygghet så kan man gjerne amme eller gi flaske i vannet. Finn dere et rolig hjørnet i bassenget og len deg til bassengkanten. Dette er en kjempe fin måte å vise barnet at det er trygt og godt å være i vann.

Gå til toppen